|
Wiklina Polska Forum poświęcone wierzbie, wiklinie i innym materiałom plecionkarskim w kulturze oraz ich gospodarczemu przetwarzaniu.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kesawk Mistrz

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2015 11:00 Temat postu: Opłacalność plecionkarstwa wiklinowego |
|
|
Piszą do mnie plecionkarze wikliniarze że z tradycyjnego plecionkarstwa nie są w stanie się utrzymać Tak to prawda, Duża konkurencja wyrobów plecionkarskich o niskich cenach z Chin o mizernej jakości niszczy rodzimą produkcję, przy legalnej produkcji koszty wytwarzania są bardzo wysokie. Plecionkarz chałupnik pracujący nielegalnie za kosz np. zakupowy typu "złotówka" wykonywany w ciągu 1,5 godz.dostanie w hurtowni 12 ,- zł a gdzie koszty materiału, ogrzewania, oświetlenia i inne? Inaczej sprawa przedstawia się w meblarstwie wiklinowym, ale to ciężka praca i wymagająca dużego doświadczenia i wprawy. Jedynym ratunkiem jest zaniechanie plecionkarstwa tradycyjnego i przestawienie się na plecionkarski dizajn, plecionkarstwo artystyczne. Tworzenie dużych form przestrzennych. Przed takim koszykarstwem jest przyszłość. Plecionkarstwo to rękodzieło i nie da się zmechanizować.dlatego zachęcam do odwiedzania mojego profilu, gdzie podaję wiele przykładów mogących zainspirować twórców. Bądźcie nowocześni i nie bójcie się nowych wyzwań. Przestrzegam jednak przed kopiowaniem wzorów bez zgody autora. Życzę udanych realizacji i uzyskiwanie satysfakcjonujących zarobków. Wątek ten jest też prezentowany na: https://web.facebook.com/zkwasek _________________ Mieszkam wszędzie, ale najczęściej w Malborku :)Zdzisław Kwasek
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2015 11:00 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
origami Praktykant / wyplata gimę

|
Wysłany: Sro Lip 19, 2017 16:11 Temat postu: |
|
|
Piękne wytwory (oceniam avatar i zdjęcie w tle). Niestety nie mam konta na FB (i nie zamierzam mieć). Zawsze podobały mi się wytwory z wikliny i nigdy nie przechodziłem wobec nich obojętnie. Uważam, że chińskie produkty są zupełnie inne (niska jakość) i ciężko mi je w ogóle brac pod uwagę oceniając plecionkarstwo jako takie. Wiem, że to trudna branża, sam zajmuje się czymś pokrewnym i znam podejście klienta do ceny za takie rzeczy. Mimo, że zainwestowałem w reklamę podobnego typu jak ta w w Fabryce Reklamy w Łodzi (czyli wielkoformatową), wdrożyłem program lojalnościowy i tak dalej to klienci nie zmienili podejścia.
Każdy chce wszystko jak najtaniej, po kosztach, a najlepiej za darmo. No niestety, ale tak się nie da i dopóki przeciętny Kowalski nie zacznie doceniać pracy innych dopóty nikt nie doceni jego pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lip 19, 2017 16:11 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |